Veilig fietsen volgens de richtlijnen van het RIVM
Waarschijnlijk blijf je zoveel mogelijk binnen, maar wij kunnen ons voorstellen dat je af en toe een frisse neus wilt halen op de e-bike. Gelukkig is dit nog steeds mogelijk, zolang je de regels van het RIVM naleeft. Let op, uiteraard kan dit alleen als je geen gezondheidsklachten hebt. In dat geval, kun je met deze zeven tips veilig boodschappen doen op de fiets in de lentezon:
Fiets alleen
Grote kans dat jij liever samen met iemand een fietstocht maakt, maar helaas is dat nu niet verstandig. Wanneer jij een rondje om het huis fietst, wat niet alleen voor jezelf maar ook voor de conditie van de accu erg goed is, doe dit dan alleen. Op deze manier is het ook makkelijker om op het fietspad anderhalve meter afstand te houden van tegenliggers.
Houd een fietslengte afstand
Hoe handig, een fiets is precies even lang als de maatstaf die het RIVM aanhoudt. Als je achter iemand fietst, is er een grote kans dat je op de gepaste afstand blijft. Maak jij je zorgen dat tegenliggers op minder dan 1,5 meter afstand komen? Maak voortaan jouw ommetje op een breder fietspad. Nederland kent namelijk tal van veilige fietspaden, die breder dan een fietslengte afstand zijn. Sluit jij achter iemand aan in de rij bij het stoplicht of een kruispunt waar jij als fietser geen voorrang hebt? Ga dan ook achter iemand staan, in plaats van ernaast.
Was voor en na het fietsen je handen
Waarschijnlijk weet je al hoe belangrijk het is om regelmatig en goed je handen te wassen. Doe dit ook voor en na het fietsen. Dit is extra veilig voor jezelf en voor de mensen die je onderweg of naderhand tegenkomt.
Fiets op rustige momenten
Heb jij behoefte aan een klein rondje fietsen? Doe dit dan op een rustig tijdstip, wanneer je zo min mogelijk mensen tegen kunt komen. In het weekend zijn meer mensen vrij. Als het mogelijk is, kun je het fietspad op die dagen het beste vermijden. Voor jouw ritje naar het winkelcentrum is het ook het handigst als jij een rustig pad kiest. Zo voorkom je dat je veel mensen tegenkomt.
Laat van je horen
Voorafgaand aan het coronavirus was het al belangrijk voor ieders veiligheid om duidelijk aan te geven wanneer je iemand ging inhalen op de e-bike. Een luide bel is ook nu van belang. Een fietser voor jou weet dat jij eraan komt en heeft zo de tijd om rustig aan de kant te gaan. Jij kunt vervolgens, met een veilige bocht, de fietser inhalen.
Hoest of nies in je ellenboog
Hoesten of niezen? Doe dit ook als je op de fiets zit in je ellenboog. Voel jij een nies aankomen en kun je veilig afstappen? Dan is dat een manier om hier extra voorzichtig mee om te gaan. Misschien ben je zelfs op tijd om een zakdoek te pakken.
Maak je fiets schoon
Ook als er niemand anders dan jijzelf gebruikmaakt van jouw fiets, is het verstandig om je e-bike regelmatig schoon te maken. Reinig jouw handvaten bijvoorbeeld standaard na jouw fietstocht. De volgende keer stap jij op jouw extra frisse e-bike.