Snelfietsroutes in Nederland

Nederland kent inmiddels zo’n 300 kilometers aan snelfietsroutes. Daarbij staat voor de komende jaren voor nog eens 600 kilometer op de planning. Vooral voor forensen zijn snelfietspaden een uitkomst. Dankzij de opkomst van de e-bike is de afstand die we dagelijks naar ons werk willen afleggen per fiets in de afgelopen jaren gestegen naar ongeveer 15 kilometer. Steeds meer forenzen kiezen hierdoor voor de meest flexibele en gezonde manier van reizen: de e-bike.

Wat is een snelfietspad?

Een snelfietsweg is in feite een lang fietspad, waarop fietsers gemakkelijk en snel lange afstanden kunnen afleggen. Deze ruime en comfortabele fietsroutes verbinden met name stedelijke regio’s. Fietssnelwegen zijn breder dan een normaal fietspad en hebben een egaal vlak wegdek van asfalt. Er zijn (bijna) geen kruisingen en verkeerslichten, waardoor fietsers een hogere gemiddelde snelheid halen.
Fietssnelpaden zijn alleen bestemd voor fietsers en gelijkgestemden. Gemotoriseerd snelverkeer, zoals auto’s en motoren horen hier niet thuis. Door dit exclusieve karakter kunnen fietsers met zo min mogelijk oponthoud hun route fietsen.

Voordelen van een snelfietspad

Snelfietsroutes geven regionaal fietsverkeer een belangrijke stimulans. Door de aanleg van snelfietspaden hebben lokale overheden een goed alternatief gecreëerd voor het autogebruik. De snelfietspaden zorgen voor een betere bereikbaarheid van woon-werklocaties en zijn voor forensen een belangrijke stimulans om voor de fiets te kiezen in plaats van voor de auto.

Overzicht snelfietsroutes in Nederland

Op dit moment is één derde van de voorgenomen snelfietsroutes afgerond. Twee derde van de routes bevindt zich nog in een planningsfase of is in ontwikkeling. Daarnaast zijn veel trace’s nog opgesplitst in kleinere routes. De kleinere routes worden de komende tijd aan elkaar geknoopt tot één snelfietsroute.

Ben je benieuwd of er een snelfietsroute in jouw buurt ligt? We hebben alle fietssnelroutes voor je op een rijtje gezet!

Aalsmeer– Schiphol – Hoofddorp

Lengte: 8 kilometer.
Verbindt de bloemenveiling van Aalsmeer via Schiphol met het centrum van Hoofddorp. De snelfietsroute loopt grotendeels parallel aan de N201.

Apeldoorn – Teuge – Twello - Deventer

Lengte: 15 kilometer
De snelfietsroute Apeldoorn-Deventer loopt parallel aan de N344. De route bestaat grotendeels uit een vrij liggend fietspad van asfalt en kent weinig kruisingen.

Arnhem - Zevenaar - Babberich

Lengte: 11 kilometer
De Liemers snelfietsroute bestaat uit een aaneengesloten route van Babberich via Zevenaar, Duiven en Westervoort naar het centrum van Arnhem. Het grootste gedeelte van deze fietssnelroute loopt parallel aan het spoor. Op veel kruisingen hebben fietsers voorrang. Alleen in Duiven hebben auto’s op twee kruisingen voorrang. Dit heeft te maken met de nabijheid van verschillende spoorwegovergangen. Het is niet veilig om daar de voorrangssituatie te veranderen.

Breda – Etten-Leur

Lengte: n.b.
De snelfietsroute Breda - Etten-Leur verbindt het centrum, de bedrijvenconcentraties en woningen aan de westzijde van Breda met het centrum, woningen aan de oostzijde en bedrijfslocaties in Etten-Leur. De fietsroute biedt een goed alternatief voor forenzen en andere weggebruikers die met de auto via de A58, de Liesbosweg/Leurselaan of andere wegen tussen Breda en Etten-Leur rijden. De route biedt hiermee ook verlichting voor de aansluiting van de A58 met de A16 en op de A58 bij de afrit Etten-Leur.

Den Haag – Rotterdam

Lengte: 23 kilometer
De snelfietsroute tussen Den Haag en Rotterdam heeft een totale lengte van bijna 23 kilometer. Gezien vanuit het middengebied tussen Den Haag en Rotterdam (de gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland), bestaat de route uit twee delen van maximaal 10 tot 15 kilometer: een route van en naar Den Haag en een route van/naar Rotterdam.

Den Haag – Zoetermeer

Lengte: N.b.
Deze snelfietsroute is een alternatief voor wie regelmatig stilstaat in de file tussen Zoetermeer en Den Haag Centrum. De fietsroute voor het woon-werkverkeer ligt aan de noordzijde van de A12. Aan de zuidzijde ligt de meer groene en recreatieve route.

Ede – Veenendaal

Lengte: 10 kilometer
De snelfietsroute Ede-Veenendaal loopt van het centrum van Veenendaal, via de bedrijventerreinen Veenendaal Oost en Ede (A12) langs de spoorlijn Utrecht-Arnhem naar het station Ede-Wageningen. Deze snelfietsroute is een alternatief voor wie met de auto het traject Veenendaal – Ede rijdt via de A12, A30 of lokale verbindingswegen.

Eindhoven-Helmond

Lengte: N.b.
De snelfietsroute Eindhoven – Helmond is ingetekend tussen het station in Eindhoven en het station in Helmond. Deze stations liggen ongeveer dertien kilometer van elkaar. Een vrij liggend fietspad wordt beoogd. De fietsroute loopt parallel aan de A270 en het spoor tussen Eindhoven en Helmond.

Fietssnelweg F35 (Twente)

Lengte: 55 kilometer
De Fietssnelweg F35 doorkruist Twente van de Duitse grens tot aan de Sallandse Heuvelrug bij Nijverdal, via Enschede, Hengelo, Borne, Almelo en Wierden. Er zijn zijtakken gepland tussen Oldenzaal en Enschede en Almelo en Vriezenveen.

Groningen-Leek

Lengte: 15 kilometer
Deze snelfietsroute bevind zich nog in de planningsfase. Het plan bestaat om een snelfietstroute aan te leggen ten noorden of zuiden van de A7 en moet de dorpen Leek, Midwolde en Lettelbert verbinden met de stad Groningen.

Haarlem – Amsterdam West

Lengte: 15 kilometer
Deze route start in het centrum van Haarlem en eindigt bij station Sloterdijk. De Amsterdamse stadsdelen Geuzenveld/Slotermeer, Westpoort en Bos en Lommer en De Baarsjes zijn goed per fiets bereikbaar vanuit Haarlem. De route bestaat uit drie deeltrajecten: Amsterdam Sloterdijk, Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Haarlem.

Houten – Nieuwegein – Utrecht Papendorp – Utrecht Lage Weide

Lengte: 8 kilometer
De snelfietsroute is gelegen tussen Houten, Nieuwegein, Utrecht Papendorp en Utrecht Lage Weide. Verder heeft de route vertakkingen richting bedrijventerrein Laagraven en Utrecht centrum. Het tracé van de snelfietsroute loopt aan de oostzijde van de A2.

Leiden – Den Haag

Lengte: 11 kilometer
De route loopt ten oosten van het spoor van NS-station De Vink naar NS-station Den Haag Mariahoeve via Voorschoten en Leidschendam.

Leusden – Amersfoort – Nijkerk

Lengte: N.b.
De route loopt van Nijkerk, via station Amersfoort Vathorst, naar bedrijventerrein De Hoef in Amersfoort en vanaf daar naar de gemeente Leusden. Vanaf bedrijventerrein De Hoef is er een aansluiting op de bestaande comfortabele fietsroute naar het centrum van Amersfoort.

Nijmegen – Beuningen

lengte: N.b.
De snelfietsroute Nijmegen – Beuningen verbindt Nijmegen met Beuningen en bestaat uit twee aparte delen. De eerste route loopt van Beuningen naar het centraal station van Nijmegen. Deze route loopt van Ewijk, via Beuningen de Van Heemstraweg naar de sluis bij Weurt. Het tweede deel verbind Beuningen met de grootste werklocaties van Nijmegen, namelijk de kanaalhavens, Winkelsteeg en de campus Heyendaal.

Oss – ’s Hertogenbosch (F59)

Lengte: 20 kilometer

De snelfietsroute Oss – ‘s-Hertogenbosch verbindt station
‘s-Hertogenbosch met station Oss. De route volgt grotendeels de spoorlijn tussen beide steden en langs alle tussengelegen stations (‘s-Hertogenbosch Oost, Rosmalen en Oss West). In het landelijke gebied loopt de route langs een natuurgebied en door de dorpen Nuland en Geffen.

Papendrecht – Dordrecht (Beneden Merwederoute)

Lengte: n.b.
De Beneden Merwede fietsroute loopt in grote lijnen parallel aan de A15 en de N3 en verbindt de kernen van Sliedrecht, Papendrecht, Alblasserdam en Dordrecht. Bij de brug over de Noord takt de route aan op de F15 IJsselmonde naar de F16 Dordrecht-Rotterdam. Aan de andere zijde loopt de route via Hardinxveld door tot aan Gorinchem.

Rotterdam – Dordrecht (F16)

Lengte: N.b.
De snelfietsroute F16 loopt langs de rijksweg A16, grotendeels over bestaande fietspaden, door Zwijndrecht, Ridderkerk, Barendrecht en Rotterdam.

Rotterdam – Delft

Lengte: 10 kilometer
Het traject Delft-Rotterdam is een directe en snelle fietsroute. De tien kilometer lange route is grotendeels een vrijliggend fietspad en kent weinig kruisingen en geen enkel verkeerslicht (dus geen oponthoud). Bij deze enkele kruisingen op de route heeft de fietser altijd voorrang. Het pad is in twee richtingen te berijden en is op veel plaatsen lekker breed. De fietsroute is deels geasfalteerd. De fietsroute loopt parallel aan de Rotterdamseweg en de Schie vanuit Delft via buurtschap de Zweth naar Rotterdam Overschie en terug. De fietsroute is een alternatieve route voor wie met de auto het traject Delft – Rotterdam via de A13 rijdt.

Utrecht – Breukelen

Lengte: N.b.
De fietsroute Breukelen-Utrecht loopt vanaf Breukelen via Maarssen en een fietsstraat langs het Amsterdam-Rijnkanaal door mooi landelijk gebied naar Utrecht. In Utrecht komt de route uit op bedrijventerrein Lage Weide. De route loopt parallel aan de A2 en aan het spoor met aansluiting op de stations Breukelen en Maarssen.

Valkenswaard – Waalre – Eindhoven

Lengte: 6 kilometer
De snelfietsroute Eindhoven – Valkenswaard is als vrij liggend fietspad ingetekend tussen het terrein van de High Tech Campus Eindhoven en uiteindelijk de markt in Valkenswaard. Onderweg doet de route Aalst aan in de gemeente Waalre. In Eindhoven sluit de route aan op het regionale fietspadennetwerk.

Venlo-Horst-Sevenum (Greenport Bike)

Lengte: N.b.
Deze snelfietsroute loopt vanaf de spoorburg over de Maas tussen Venlo en Blerick langs het spoor tot aan station Horst – Sevenum.

Zaandam – Amsterdam

Lengte: 10 kilometer
Deze snelfietsroute loopt tussen het centrum van Zaandam, langs het Coentunnelcircuit, door Amsterdam-Noord naar de gratis NDSM-pont richting Amsterdam CS. De fietsroute is een alternatief voor het fileknelpunt Zaandam – Amsterdam (A8 en A10).